>

Friday, May 31, 2013

Moist Choc Cake


Hollaaaa!! Ok kali ni nak share resipi kek coklat lembap kukus ;') I did it for my lovely ones. He had posted himself in dean's list in his second semester. So I made moist choc cake for him ;'D Congrats sayang for the excellence. I love you all the time. Here are the photos and recipe. Baking is an experiment. Have fun! Best of luck everybody!




* sayang, next sem 3.7 ye?? hahaha.. belajo rerajin sayang.. jangan memain jo kjo xD 

Bahan-bahan : 

BAHAN A
200gm minyak masak
100gm serbuk koko
250gm gula kastor
250gm susu pekat
1 tin susu cair

BAHAN B
4 biji telur gred A - pukul sehingga berbuih
150gm tepung gandum
1sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonat

Cara-cara :
1) Campurkan kesemua BAHAN A dan masak dengan api perlahan sehingga licin.
2) Satukan dengan telur yang dipukul menggunakan mixer. Masukkan tepung gandum yang diayak bersama b.soda dan b.powder sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata menggunakan whisk.
3) Masukkan ke dalam loyang yang dilapik dengan kertas. Loyang hendaklah disapu dengan sedikit minyak disekelilingnya terlebih dahulu. Tutup loyang dengan aluminium foil.
4) Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. *(pastikan air telah menggelegak sebelum dikukus)
5) Sejukkan dahulu sebelum dihiaskan dengan chocolate ganache.

Chocolate Ganache

Bahan-bahan :
150gm coklat masakan
1/4 cwn susu segar
1 sudu besar shortening

Cara-cara :
1) Panaskan susu segar. Masukkan coklat yang telah dipotong kecil.
2) Padamkan api dan kacau hingga coklat cair.
3) Masukkan minyak dan kacau.
4) Biarkan sejuk seketika sebelum dicurah ke atas kek.

No comments:

Post a Comment